Jouw energie als basis voor jouw gezondheid

Activeer eenvoudig jouw zelfhelend vermogen met 3 Z-en

Door Carien van Brakel - 5 maart 2025
Delen

Zelfzorg, Zelfliefde en Zelfredzaamheid zorgen voor een krachtig zelfhelend vermogen. Doordat je zelf verantwoordelijkheid neemt voor jouw eigen welzijn activeer je jouw helende vermogen. Met de tips die ik je ga geven, kun je direct aan de slag.

Wat is nu de kracht van het zelfhelend vermogen?

Dat jouw lichaam zich op een natuurlijke manier herstelt van de disbalans die er is. Dus zonder medicatie, ja je doet het zelf. De meeste processen vinden plaats zonder dat we er erg in hebben of iets voor hoeven te doen. Ons lichaam weet intuïtief wat er gebeuren moet. Maar wanneer jij zelf eveneens actie onderneemt, kun jij heling inzetten voor al jouw systemen, dus voor lichaam, geest en ziel. Hoe meer stappen jij zet, hoe beter jouw zelfhelende vermogen werkt en jij kunt leven op de manier die van binnenuit komt. Je ervaart dan niet alleen gezondheid, maar ook een diep gevoel van welbevinden. Je leeft jouw leven die past bij wie je werkelijk bent.

Een gezonde leefstijl bevordert natuurlijk het zelfhelend vermogen. We weten allemaal dat goede voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen voor een vitaler bestaan zorgen. Ga je hier veranderingen in aanbrengen, dan heeft dat al binnen enkele weken een positief effect op jouw weerstand en immuunsysteem. Alleen ga ik ervan uit dat je deze tips al lang kent. Ik help je juist graag op de innerlijke processen die het zelfhelend vermogen krachtig maken.

Gun jezelf een krachtig zelfhelend vermogen met deze Z-en

Z van Zelfzorg: zet jezelf op 1

Zorg dat jijzelf bovenaan jouw actielijstje staat. Het is zo makkelijk om een ander op de eerste plaats te zetten. Maar geloof me, je kunt er veel meer voor iemand anders zijn, juist wanneer je eerst voor jezelf hebt gezorgd. Dan wordt het geven vanuit overvloed. Jij kunt geven, juist omdat je zelf niets nodig hebt. Niet voor niets dien je in het vliegtuig als dat nodig is ook eerst zelf je zuurstofmasker op te zetten voordat je dat bij degene naast je doet.

Begin de dag direct met aandacht voor jezelf hebben.

Ben jij je bewust van hoe je de dag start. Hoe word je wakker, hoe reageer je op jouw wekker, hoe sta je op? Neem je bijvoorbeeld wel de tijd om in rust wakker te worden, om even stil te staan bij hoe jouw lichaam zich voelt? Of sta je al direct in de startblokken en ben je met jouw aandacht bij jouw werk, je bezigheden van de dag, of misschien wel bij de gebeurtenissen van gisteren? Hoe jij opstaat heeft invloed op hoe jij de dag gaat beleven. Ben jij met je gedachtes direct gericht op de buitenwereld of kies je er bewust voor om je eerst af te stemmen op jouw binnenwereld? Wat is het wat jij nodig hebt om met een rustige geest, kalm aan de dag te beginnen? Hoe ziet jouw ideale opstart eruit? Waar word je blij van? Wat zijn jouw rituelen en hoe zorg je ervoor om hier tijd voor vrij te maken. Kwartiertje eerder opstaan bijvoorbeeld?

Hoe weet je nu of je voldoende aan zelfzorg doet?

Wanneer jouw energie laag is dan weet je bijna zeker dat je onvoldoende aan zelfzorg doet. Zelfzorg levert je namelijk energie, het voedt jouw systeem. Maak eens een lijstje met activiteiten die voor jou vallen onder zelfzorg. Waar of hoe laad jij je batterij op? Wat zijn cadeaumomentjes voor je? En zorg er dan voor dat je deze activiteiten in jouw week ziet terugkomen. Misschien niet allemaal, maar zorg er in ieder geval voor dat de balans doorslaat naar activiteiten die jouw energie opleveren in plaats van energie kosten. Kies bewust. Zeg “ja” tegen wat jou écht energie geeft en durf ook “nee” te zeggen tegen wat je leeg trekt.

Z van Zelfliefde: zet je denken op liefde

Wanneer jij met zachtheid en begrip naar jezelf kijkt, activeer je het zelfhelende vermogen van je lichaam. Mild zijn voor jouzelf kan lastig zijn wanneer het stemmetje in jouw hoofd telkens zegt dat jij vooral iets wel of niet moet doen. Deze stemmetjes zitten boordevol overtuigingen en hebben er vaak een oordeel op zitten.

Alles wat we doen, elke gedachte die we hebben, is terug te voeren naar slechts 2 begrippen: bekijken we de situatie vanuit liefde of gebeurt dit vanuit angst. Reageer je vanuit angst dan ontstaan er verstoringen in jouw energetisch systeem en jouw lichaam reageert fysiek hierop met een hogere en snellere ademhaling, de hartslag en bloeddruk gaan omhoog, het lichaam is alert, actiegericht. Bij angst leef je vanuit je hoofd, is denken actief, zit er vaak druk, moeten, (graag) willen, je best doen of hard werken achter en daarmee blokkeer je de vrije stroming van energie.

Als je handelt vanuit liefde, leef je vanuit je hart, vanuit gevoel, voel je je kalm, rustig, gaat je hartslag en bloeddruk omlaag en je ademhaling is langzamer en dieper. Jouw lichaam ontspant zich omdat het het sein veilig krijgt, waardoor heling kan plaatsvinden. De verbinding met jezelf en anderen verbetert. De nadruk ligt vooral op liefde voor jouzelf, doen wat JIJ echt nodig hebt, los wat een ander daarvan vindt. 

Check bij jezelf de komende weken of de keuze die je maakt in de situatie waarin jij je bevindt, voortkomt vanuit angst of vanuit liefde. Hou gewoon een klein dagboekje bij om inzicht te krijgen in wat er zich allemaal bij je afspeelt en wat er dus voor jou allemaal valt onder de kokers angst  en liefde. Merk je dat je handelt vanuit angst, weet dat je jezelf dan altijd een time-out kan geven door even rustig te ademen en je dan de vraag te stellen: wat zou liefde nu doen?

Z van Zelfredzaamheid: zet jouw eigen regie aan

Niemand vindt het fijn om machteloos te zijn, om zich afhankelijk te voelen van anderen. Eigen regie ervaren, is essentieel voor je welzijn. Het versterkt je zelfvertrouwen. Wanneer je invloed hebt op je eigen helingsproces, zorgt dat altijd voor de meest effectieve aanpak.

Zelfredzaamheid gaat bij mij vooral om het NU. Wat kan ik NU zelf doen? Als ik bijvoorbeeld niet lekker in mijn vel zit, welke oefeningen heb ik dan NU tot mijn beschikking om de disbalans die ik voel te veranderen? Oefeningen die het autonome zenuwstelsel kalmeren, versterken het zelfhelende vermogen.

Hetautonome zenuwstelselbestaat uit 2 delen: het sympathische deel dat in actie komt wanneer we bijvoorbeeld stress of opwinding ervaren en het parasympatische deel dat energie en middelen bespaart tijdens ontspanning.

Wanneer ons systeem in actie zit, is het gericht op alertheid, op wat er om ons heen gebeurt. Onze buitenwereld is dan volop aanwezig. De energie gaat dan naar op wat we te doen hebben en de vitale lichaamsfuncties. Functies die op dit moment niet van belang zijn, worden tijdelijk uitgeschakeld.

Zitten we in de ontspanning, dan ervaart ons zenuwstelsel juist veiligheid, het hoeft zich niet bezig te houden met vechten, vluchten of waakzaam zijn en kan zich daardoor richten op rust en heling. Op wat er herstelt dient te worden.

Met je ademhaling kun je het zenuwstelsel reguleren. Een hoge korte ademhaling activeert het sympathische zenuwstelsel en een diepe, trage ademhaling stimuleert het parasympatische zenuwstelsel. Stress zorgt voor een error in het brein. Alle bruggen staan bij wijze van spreken in het hoofd open waardoor energie stagneert. Vanuit rust, ontspanning kan ons brein veel beter werken. Je kunt dan beter in het moment zijn met lastige gevoelens. Om vrije doorstroom van de energie te creëren dienen de bruggen wel eerst omlaag te gaan. Dat bereik je door de bewust te gaan ademen.

Ontspannen in stressvolle situaties door de 4-6 ademhaling

Met deze ademhaling ga je vertragen, komt er ruimte in borst en buikstreek, kan energie vrijer gaan stromen, ervaart jouw lichaam veiligheid. Hoe het werkt:

Ga rustig zitten en adem een paar keer op jouw eigen manier. Breng vervolgens je aandacht naar jouw voeten waardoor je direct in het NU zit. Adem dan rustig 4 tellen in door de neus en blaas de adem dan zachtjes 6 tellen uit door de mond. Hiermee haal je direct je kaken van het slot waardoor vastgezette spanning vrij kan komen. Blijf de oefening net zolang doen tot jij je rustig(er) voelt. Daarna kun je weer in beweging komen

Check eens bij jezelf hoe vaak je adem haalt per minuut. Zit je al op de 6-7 keer dan is dat fantastisch. Vaak merken we dat we een veel intensere ademhaling hebben. Misschien wel tussen de 10-15 keer per minuut. Weet dat je dan het sympathische zenuwstelsel activeert dat alle processen stimuleert die met lichamelijke activiteiten te maken hebben. Je lichaam is dan veel meer bezig met (over)leven in plaats van te functioneren vanuit een veilige omgeving.   

Wil jij je zelfhelende vermogen nog verder activeren dan kunnen we ook samen aan de slag gaan. Plan een afspraak voor een kennismakingsgesprek en we kijken of mijn HEELHEID methode jou verder gaat helpen.

Vind je het leuk om vaker een blog van mij te lezen? Schrijf je dan in via het contactformulier voor mijn nieuwsbrief.